Rejse de Tyske delstater Bremen / Bremerhaven / Lüneburger Heide

        
Vi har tidligere, uden held, efterlyst fotos fra turen i 2014.

Rejsebeskrivelsen fra
én af deltagerne på turen til de Tyske delstater Bremen / Bremerhaven / Lüneburger Heide, der følger "uredigeret" her, er det eneste vi har, men den giver til gengæld et ganske godt billede af hele forløbet:

Tur til Bremen den 19. - 23. maj 2014 :
Jeg blev hentet af Birgit kl. 5.30, så vi kunne være i god tid ved bussen, nede ved brugsen. Birgit havde kage med til eftermiddagskaffen, (og Ina havde med til formiddagskaffe) – sådan er de i Familie og Samfund hos os.
   

Bussen var hurtigt pakket, vi fandt vore pladser, og kørte præcis kl. 6.00.

Næste stop var Ølby, hvor bl.a Lis, der kom med S.toget, stod på. Videre derfra til Rønnede, hvor vi skiftede chaufføren ud med Svend, og fik vores gui....jeg mener rejseleder Hans ombord!

Nu var vi, 47 forventningsfulde mennesker på vej på endnu en god tur, med foreningen.

Vejret var diset, desværre, men alle håbede på solskin.

På færgen blev der købt ind til vores god-morgen drink – som vi plejer, når vi rejser, Kirsten og jeg. Det blev også os alene der nød godt af den...I bussen er der også plads til den slags, og det var Ørslevs omgang.

 

Videre sydover – stadig diset...formiddagssnegle og kaffe er jo altid godt.

Senere, i Gremersdorf, var der brunch i Zum Grunen Jæger.

I Stade begyndte det at regne, men vi gik alligevel en tur fra Havnen og så de fine gamle huse. Rådhuset så gammelt ud, men kun facaden var bevaret. Alt bagved var nyt!

En fin lille rundtur – endda i tørvejr. En god pause var det.

Senere spiste vi Ørslevs medbragte håndmadder, med øl, vand og kaffe, som vi selv ønskede det.

Holdt læne i kø ved pendul-færgen over Elben. Færgerne var ikke så store, og der var mange store lastbiler der skulle med.

 

Vejret var efterhånden blevet skønt, og det var en rigtig flot tur, ad små veje, hvor velforberedte Hans fortalte o slotte og godser vi passerede. Og så alle de smukke haver langs vejen, med et utal af blomster. Rød og hvidtjørn, blå og hvide syrener, guldregn og gyvel – og ikke mindst i hundredvis af rhododendron !

En eksplosion af farver i alt det smukke grønne!

 

En smule forsinket ankomst til Hotel Star Inn i Bremen. Nydeligt hotel – da vi efter lidt forvirring, endelig fik et fint dobbeltværelse, i stedet for det enkeltværelse vi først fik.

Der var middag på Edelweis, lige ved siden af os. Kartoffelsuppe, noget der mindede om benløse fugle med rødkål og kartoffelknødel, is og tysk rødvin.

Derefter en irich coffe udenfor, hvor Lis var kommet i snak med nogle danskere der var til en EU konference om hav fisk og tang – bl.a.

Trætte efter en lang, dejlig dag gik vi i seng....

 

20.05.14.

God morgenbuffet i pænt lyst lokale. En god start på en ny dag.

Kl. 9 sad alle i bussen, klar til nye oplevelser. Og det fik vi!

Vi kørte til Bremerhaven, hvor vi skulle se det store udvandrer museum.

Det var MEGET spændende. Især vel for mig. Min morfar udvandrede i 1911 – ganske vist fra Esbjerg, men alligevel!

Han kom efter nogle få år hjem igen, byggede en gård, og blev gift med min mormor. De fik hurtigt 5 børn. Så blev de begge to og den yngste søn ramt af den spanske syge. Mofar og den lille dreng døde, mormor var meget syg, men overlevede, og stod så alene med 4 små børn og en gård... Det er en hel anden historie, som min mor på 98 år heldigvis har fortalt mig mere om.

 

På museet fik vi ved ankomsten et boarding-card, og fulgte hvordan folk rejste til Amerika, for at finde lykken. Og guld – langt fra deres hjemstavn. Over 7.000.000 blev der udskibet, bare her fra Bremerhaven. Langt flere end der bor i Danmark i dag.

 

Vi startede ved skibet, hvor folk gik ombord. På kajen var der vist hvordan udvandrerne var klædt, da udvandringen begyndte i ca. 1830...

Kufferter der var stablet op langs kajen. Nogle med fint broderet linned – andre med hverdagstøj.

Derefter så vi hvordan folk ”boede” i deres senge – meget tæt .Der var nogen steder lidt tøj hængt op ved hovedgærdet, og på snore.

I én stor seng boede der 4 voksne og 2 børn – og de havde ikke andre steder at opholde sig. Måske på dækket?

Rejsen tog 2 – 3 uger.

På 1. klasse var der en spisesal, men stadig meget spartansk.

Der var også et ”bad” til dem – det vil sige en vaskebænk med vaskefade. Ingen sammenligninger til Titanic, for dem der har set filmen.

Efter dette spændende besøg gik vi hen og spiste frokost på en tremastret skonnert. En platte med pålæg og brød. Dertil en god tysk øl – for dem der ville have det.

 

Vejret var stadig dejligt, og vi kørte ned til bunkeren ”Valentin”, der var bygget, far at man der kunne bygge verdens største U-båd. Bunkeren var bygget af krigs og straffe-fanger, hvoraf mange mistede livet.

Grim var bunkeren, og noget uhyggelige minder gemmer den på.

 

I det fine vejr fik vi kaffe og lumumba ved bussen, inden vi igen kørte gennem det smukke lysegrønne landskab, med nye majsmarker (tror jeg da det var)!

Et hvil for nogen, en shoppingtur for andre, inden vi blev kørt til centrum, for at spise i rådhuskælderen.

Her fik vi kartoffelsuppe, wiener-snitzel og dessert.

Hjemme igen en godnat-drink på Edelweis.

Og så var de fleste vist klar til at finde sengen...efter en oplevelsesrig dag.

 

20.05.14.

 

Igen kl. 9, efter fin morgenmad, sad alle igen i bussen. Hans sang sin morgensang for os, og vi blev forkælet med en enkelt, eller en doktor Hansen. Så er dagen – igen – startet godt!

Nu skulle vi på Bech's bryggeri. Selvfølgelig – intet Tyskland uden øl!

Vi blev inddelt i tre grupper, fik selvlysende veste på, og så var vi klar.

Først så vi en film om bryggeriet, og derefter blev vi vist rundt og så bl.a.  hvordan hele proceduren starter. De får det meste af deres byg i Danmark – til gengæld får vi humle fra Tyskland. Vi var i den meget varme hal hvor øllet blver kogt i store kobberkar.

Og så var der selvfølgelig øl-smagning bagefter – med ”øl-brød” til.

 

Derefter blev vi kørt ind i centrum, hvor vi gik en byrundtur.

En smuk gammel by, der blev skadet meget under bombningen i 2. verdenskrig, og mange mure kun var et par meter høje.

Men blev bygget op, sten for sten igen. Det har været hårdt og slidsomt arbejde.

Nu findes der er masse dejlige butikker og spisesteder i de små brostensbelagte gader og stræder. Specielt i Schnor området. Vi var trætte og tørstige, så vi var en flok der fandt et skyggefuldt sted hvor nogen fik suppe og andre en deklig salat. Det var lige hvad vi havde brug for.

Rollatoren var tung at trække i de pittoreske gader – men er jo god for mig så mange andre steder...Så!!!

Vi travede rundt igen en tid, fik en is inden vi tog med bussen hjem til hotellet kl. 16. De fleste var nu gået hjem på det tidspunkt.

Kl. 19 var der middag på Edelweis. Men den er der nu ikke værd at skrive hjem om...Men hvem rejser også til Tyskland for det kulinariske?

Desværre kom Inger på sygehuset med et brækket ben...Hun blev opereret dagen efter, og vi efterlod hende og manden i Bremen. Rejselederen var hos hende til kl. 23 i aftes, og har sikkert sørget for alt hvad der kan gøres, bliver gjort.

 

Efter middagen gik nogen – mange – af os ned til en lille lund og fik en godnat-drink... Jeg fik en swimmingpool – og den var godt nok god! Ikke noget man skal have meget af. Inden vi gik hjem igen måtte vi over og se på den fine gamle, oplyste mølle. Nu var det mørkt, så vi kunne ikke beundre de smukke blomster, som de andre fortalte der var.

Nu er Kirsten gået til køjs, - og i morgen går det mod Luneburg Heide.

 

21.05.14.

Igen kl. 9 var vi klar til at køre nordpå, mod Luneburg.

Her fik vi frokost, brød og skinke, rigtig godt, - inden vi i tre hestevogne blev kørt en fin skrumpletur ad de støvede veje ud over heden. Nogle steder gik hestene i græsset, fordi det var bedre.

Ellers en rigtig fin – ganske vist lidt lang – tur. Kunne tænke mig til hvor kønt det vil være i august, når lyngen blomstrer. Nu kunne vi glæde os over de lysegrønne løvtræer, og de fine nye skud på nåletræerne.

Vi var tre der blev i hestevognen, da de andre blev sat af, for at gå det sidste stykke tilbage til udgangspunktet, hvor vi sad under de skyggefulde træer med en øl, da de kom tilbage.

I Luneburg gik vi en tur gennem den fine gamle by, og så bl.a. rådhuset og den gamle kran ved floden Ilmenau.

Ved rådhust var der travlt med bryllupper. Der var et par, helt i sort, ligesom deres gæster. Selv det lille bitte barn var i sort. Bilerne var pyntet med sort slør en rose og et rødt bånd. Bruden bar en enkelt rød rose med grønt og et bånd.

 

Vi kom frem til vores én nats hotel, langt ude på landet, (men stort var det), hvor vi blev indkvarteret. Stejl trappe op til vores værelse. Men Kirsten slæbte min kuffert op, den rare veninde. Vi hyggede og snakkede lidt. Jeg gik ned for at få en drink før middagen –  som var anrettet som buffet, med flere forskellige retter. Helt fint.

En smuk aften, selv om nogen af os aldrig helt fandt ud af hvor vi måtte være, men vi fik da drinks og kaffe rundt omkring i hotellets have.

 

23.0514.

Det var noget af et tordenvejr vi fik i nat – og en mange mange mm. Regn. Nogen steder også gennem taget.

 

Nu gik turen så småt hjemad. Det var planen at vi skulle have gået en tur ved den fine Timmendorf Strand, men nu regnede det med skomagerdrenge!

Gourmet-restauranten sprang vi også over, og stoppede ved en rasteplads, hvor vi kunne spise lidt.

 

Handel ved Calle på hjemturen, så er der nogen der har forsyninger.

 

Tak fra mig for en dejlig tur – fint tilrettelagt, god chauffør, der troligt tog min rollator ud og ind af ”garagen” Dygtig vidende rejseleder, der var velforberedt, og hyggelig.

Gode historier ind-imellem, er jo også rart.

Også tak for god og venlig stemning i bussen og for hjælp til alle der gav en hånd op og ned ad trapper med mit køretøj.

 

Dette er altså turen set gennem mine briller. Mange har set og oplevet andre ting i disse gode dage.

 

Emma Huus  

Der er endnu ingen billeder i fotoalbummet.

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

25.03 | 22:07

Kunne være dejligt med et besøg af Bente Kure. Hun skriver sine egne sange, og jeg har lige hørt de seneste nye, som hun skal indspille sammen med Leif Ernstsen

...
08.11 | 18:33

Hej Hanne
Jeg kan ikke se mailen her, vil du sende en mail til mig fra din nye mail, så har jeg adressen. Send den direkte til :bitnie@gmail.com

Hilsen Birgit

...
08.11 | 13:52

Jeg har fået ny mail:

...
21.12 | 09:58

Ina's sennepssild ... NÅR det skal gå hurtigt... ER det jo godt... at SUPER opskriften ligger her!
(Venla) og Jørgen

...
Du kan lide denne side